22
Сер
Елітний сорт остистої озимої канадської пшениці має багато переваг у порівнянні з традиційними в Україні.
Придатний для екологічно чистих технологій (органічне землеробство).
Борошно із зерен цього м’якого сорту використовується для випікання хліба, виготовлення кондитерських і макаронних виробів. Застосовується в різних рецептах приготування горілки і пива.
різновид: еритроспермум.
Зони вирощування: придатний для всіх зон вирощування пшениці в Україні.
Морфологічні ознаки:
- Висота 111-124 см.
- Вегетаційний період 275-280 днів.
- Довжина колоса 13-15 см.
- Форма зерна овальна, колір червоний.
- Вміст клейковини 35-39%.
- Сирого білка 13,3 – 14,2%/
Реальна врожайність в умовах України становила в середньому близько 80-100 центнерів з 1 гектара при озимому посіві. Потенціал врожайності Канадських сорту Мілтон, згідно із заявами оригінатора, становить понад 120 цент/га.
- Відрізняється високою морозостійкістю, переносить в суху зиму морози до -30 ºС, при сильному вітрі і відсутності снігового покриву.
- Канадська озима пшениця має стійкість до абіотичних стресів — витримує значні перепади температур навесні.
- Повністю розвинені рослини витримують заморозки до -35 ºС.
- Сорт посухостійкий, переносить літню температуру до +40 ºС.
- Пшениця стійка до засолення грунту.
- Володіє стійкою толерантністю до всіх відомих грибкових захворювань пшениці і вражаючим звичайні сорти вірусів. З захворювань варто окремо згадати такі, як борошниста роса, коренева гниль, бактеріози пшениці, снігова пліснява, облямована і сітчаста плямистість, карликова іржа, пилова або хибно-летюча сажка, чорна і кам’яна сажка, ріжки, стеблової меланозу, септоріоз, фузаріоз.
- Висока врожайність канадської озимої пшениці досягається за рахунок великого колоса і коефіцієнта кущистості.
- Сорт стійкий до вилягання і осипання, проростання зерен в колосі.
- Зерно характеризується високим вмістом клейковини (досягає 39%).